Vakker grå holdbar terrasse

Naturlig grått og lekkert er drømmen for mange på terrassen. Og med riktig behandling kan du få den naturlige «looken» du ønsker, uten å være redd for fliser, sprekker, mugg og råte – som holder i mange år uten større vedlikehold enn enkel vask.
Før og etterbehandling med Sioo:x

Du trenger ikke å vente til terrassen blir naturlig slitt for å få den naturlige, fine gråfargen du ønsker deg. Det vil si: du bør ikke vente. Terrassen trenger beskyttelse mot vær og vind, og uten behandling vil du få en flisete, oppsprukket, skitten og fuktmottakelig terrasse. Så det lønner seg å beskytte den. Og samtidig som du gjør det, kan du altså få en naturlig sølvgrå «look».

Sioo:x sin trebeskyttelse inneholder kisel og kalium som trenger inn i dybden på treverket og blir som en fysisk sperre, slik at sopp og organismer ikke kan livnære seg på treverket.

Behandlingen går dypere inn enn all annen overflatebehandling, og danner et krystallinsk nettverk som gjør at du får mye mindre vanninntrenging. Samtidig er den diffusjonsåpen, så treverket puster.

Den beskyttende behandlingen motvirker råte, alger, mugg og smuss i mange år, og terrassen trenger ikke stort mer enn enkelt renhold de nærmeste 10-12 årene.

Behandlingen gir en overflate som er jevn og slett og der møkk ikke sitter så godt fast, og da blir terrassen også veldig enkel å vaske. Og siden rengjøringen er så enkel, kan du godt gjøre det litt oftere.

Vask terrassen oftere enn det du gjør. Sioo:x binder fibrene og gjør at fruktsukkeret i treet ikke lenger er tilgjengelig som mat for påvekst, som svertesopp og grønske. Det betyr at påveksten ikke kan leve av treverket i seg selv, og da kan den heller ikke være der. Men husk på at sopp, alger og mugg kan finne næring i forurensning, så det gjelder å holde terrassen ren. Gjør du det, kan påveksten i prinsippet ikke overleve

Slik gjør du det:

Forberedelse: Sioo:x Trebeskyttelse skal påføres rent og tørt underlag. Plattingen må først renses godt, slik at alle rester fra eventuelle tidligere overflatebehandlinger fjernes, sammen med skitt og smuss, alger og begroing. En eldre terrasse må eventuelt slipes for å få fjernet oppfliset treverk og inngrodd behandling og smuss.

Nytt trykkimpregnert treverk må tørke før det behandles.

Behandling trinn 1: Sioo:x Premium Trebeskyttelse påføres i to strøk med pensel eller rull. Unngå sterk sol som gir høy overflatetemperatur i underlaget. Det kan føre til at behandlingen tørker før den har rukket å trekke inn skikkelig. Etter første påføring skal terrassen tørke minst to timer, før treverket får en ny runde med den samme behandlingen.

Det er viktig at det ikke regner på nylig påført trebeskyttelse. Temperaturen skal heller ikke være under + 6 grader C før midlet har tørket.

Rask og jevn påføring får man med rull på forlengerskaft. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Behandling trinn 2: Når strøk 2 har tørket minst 4 timer, gjerne over natten, påføres Premium Overflatebeskyttelse. Denne legges rikelig på overflaten, og bearbeides etter noen minutter inn i underlaget med bruk av penselen. Allerede etter en time eller kortere tid, når terrassen er tørr, kan den møbleres og brukes som normalt. Det skal ikke regne under påføring og til en time etter siste strøk.

Behandlingen gir terrassen til å begynne med en gylden, gulbrun farge som kan se skjoldete ut. Etter hvert som herdingen pågår vil treverket gradvis blekne og bli mer grå, og etter 2-4 uker har plattingen fått en jevn, sølvgrå farge som holder seg i mange år.

– For at herdingen skal gå som den skal, trengs kontakt med luft og vann. Hvis det ikke regner på deler av terrassen, for eksempel under takutstikk, kan man hjelpe gråningsprosessen ved å vanne terrassen med myk stråle fra hageslangen

Når to strøk trebeskyttelse er påført og har fått tørke, påføres ett strøk overflatebeskyttelse.

Behandling trinn 3 – neste sesong: Etter 10-14 måneder påføres nok et sjikt Premium Overflatebeskyttelse for å forsterke slitestyrken. Treverket må først rengjøres. Det holder med mildt vaskemiddel og en kjapp og forsiktig børsting med myk børste. Spyl deretter rent. Ikke skrubb med stiv børste!

Deretter er det bare å holde terrassen ren. Da unngår man nemlig å fore alger og svertesopp med andre ernæringsmidler, og derved kan man fjerne betingelsene for begroing.