Skal du male huset? Hva med ny farge?

Vurderer du ny farge på huset eller hytta? Hva er smart å tenke på, hva skal du ta hensyn til og hvordan oppleves fargene. Tips, råd og inspirasjon ?

Male hele huset utvendig er en stor jobb, men det blir så vakkert når det er ferdig. Og ikke minst gjør det holdbarheten på huset mye lengre. Trebebyggelse trenger jevnlig vedlikehold. Se videoen hvordan male huset steg for steg.

4 kjennetegn på at du må male huset

Når du skal endre farge på huset trenger du to strøk maling eller dekkbeis. To strøk kan høres veldig tidkrevende ut, men idag finnes det produkter som tørker fort også utvendig, slik at du kan ta en vegg to strøk på en dag (hvis været tilsier det) Og de produktene som tørker fort er faktisk de beste. De holder best på farge og glans. Hvilket produkt som passer til ditt prosjekt, spør i din Happy Homes butikk.

Oljebeis, dekkbeis eller maling? Hva er egentlig forskjell, og hva bør du bruke?

endre-farge-på-huset-jotun-happy-homes
Jotun 731 Demihvit 8115 Landskap 10416 Perlehvit, dør 0745 Grønn Umbra

Fargen på huset ditt er viktig. Fargen har påvirkning på omgivelsene, og skal tilpasses terrenget. Farger påvirker oss også utvendig. Opplevelsen av omgivelsene gjør noe med oss. Trivsel rett og slett!

 Les dette hvis du vurderer hvitt eller grått hus

Jotun rørosrød25,ogegghvit 1001
Jotun rørosrød 25, og egghvit 1001

SKAL DU ENDRE FARGE PÅ HUSET TENK PÅ FØLGENDE:

Først og fremst, så tenk på at fargen oppleves både lysere og mer intens når den blir malt på en store flater utendørs. Fargene ser gjerne litt «skitne» ut på fargekartet, det er med hensikt, de er tilsatt en del sort, og inneholder ikke så mye kulør. Det er er nødvendig for at de skal fungere utendørs. De blir fine når de kommer på store flater.

NABOHUSENE

I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. Et hus skal ikke skille seg fargemessig mye ut, hvis ikke spesiell grunn. De skal ikke være skrikende eller for kulørsterke. Harmonerende farger på hus i tettere bebyggelse er en fryd for øyet!

Tenk på naboene når du skal velge farge, harmoni er viktig. Longyearbyen, fargesetting Grete Smedal
Tenk på naboene når du skal velge farge, harmoni er viktig. Longyearbyen, fargesetting Grete Smedal

BELIGGENHETEN

Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette. Ligger huset i åpent landskap eller i skogen? Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap. Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

male-huset-jotun-kastanje-happy-homes
Tilpass fargene etter beliggenhenten. Huset eller hytta skal ikke skille seg ut, men gli inn i terrenget. Jotun Trebitt Kastanje 682 og Burmateak 623

LYSET OG ÅRSTIDENE

Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset.

HUSETS STIL

Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer

Jotun Rubin-1378 Kontur-1376 Frostrøyk-Trebitt-Terrassbeis 9710 Terrassegrå-happy-homes
Jotun Rubin-1378 Kontur-1376 Frostrøyk-Trebitt-Terrassbeis 9710 Terrassegrå

KONTRASTER FREMHEVER DETALJER

Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset eller ton-i-ton

Jotun 8413 Herregårdsgrønn, Staffasje: 10416 Perlehvit, Grunnmur: 1402 Canvas
Jotun 8413 Herregårdsgrønn, Staffasje: 10416 Perlehvit, Grunnmur: 1402 Canvas

BEGRENS ANTALL FARGER

Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse

HUSK GRUNNMUREN

Velg en annen farge til grunnmuren som til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.

Hvordan fargesette grunnmuren

hvilken-farge-på-muren-happy-homes
Jotun 9937 Aske-9918 Klassisk hvit-Mur 9933 Stenvegg

DØREN KAN FÅ EN EGEN FARGE

På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet.

Skal du endre farge på huset? Happyhomes
Lag et personlig inngangsparti med brytning av farge på døren. JOTUN 1453_Bomull-Dør 0745 Grønn Umbra

FAKTA OM FARGER

 • Hvite, lette og lyse farger har sterke tradisjoner i Norge.
  Rent stilhistorisk er hvite hus svært utbredt over hele landet.
 • Blåtoner i sjønære omgivelser kan være helt riktig og fungere som en vakker referanse til kystlandskapet.
  Varme gråtoner inneholder gult og rødt som balanserer det skarpe lyset utendørs, og skaper dermed et lunt uttrykk.
 • Ved moderne arkitektur, kanskje med elementer av betong og stål, vil de kjøligere grå farge-tonene fungere godt.
 • Dempet sort kan kombineres med det aller meste av farger. Mange liker fargen som en skarp kontrast til fasaden ellers.
 • Blant brune og beige toner finner du både lyse og mørke farger. Disse fargene er populære over hele landet, og passer like godt i tettbygde strøk som på landsbygda og langs kysten.
 • Sterke, gule farger har lange tradisjoner i Norge. Også de lyse og mer dempede varianter av gult, fungerer både til klassisk og moderne arkitektur.
 • Rødt har også lange tradisjoner, og har satt sitt preg på alt fra gårdstun til hytter og ikke minst rorbuer. Rødt er en farge som passer inn i både bygd og by.